Feng Shui la birou

Consultanţă în afaceri şi management

Feng Shui la birou

22/02/2013 Ergonomie 0

SFATURI  FENG  SHUI LA SERVICIU

      Feng Shui este arta vietii in  armonie cu natura.

   Am facut cunostiinta prima data, acum multi ani,  cu acesta conceptie de viata si cu  modul de  amenajare a interiorului, care decurge din ea, intr-o vizita la o prietena de-a mea.

    M-a impresionat atmosfera luminoasa, plina de energie echilibrata si deosebit de placuta, din biroul ei. Am vazut apoi, ca si in casa ei m-am simtit la fel de bine. Ea mi-a dat  atunci, primele carti  despre Feng Shui.

Asa am aflat ca in tot Orientul, oamenii de afaceri consulta in mod regulat practicantii feng shui, deoarece stiu ca utilizarea corecta a enegiei vietii le va aduce profit in afaceri si prosperitate in viata.

Pentru ca majoritatea dintre noi petrecem mai mult de 8 ore in mediul nostru de lucru, biroul de acasa sau de la serviciu, m-am gandit ca poate si tie ti-ar fi de folos cateva  informatii despre  amenajarea feng shui a acestuia.

In general, un spatiu, curat, chiar foarte curat, in care ordinea, culoarea si lumina sunt prezente si in armonie este un spatiu benefic pentru  o munca si viata de calitate. Mai sunt insa si alte lucruri care pot contribui la sporirea ei, la crearea unei energii pozitive.

In primul rand, sa ne inchipui ca noi ne-am transforma intr-un flux de energie de lumina care se deplaseaza prin spatiul de lucru, care doreste sa viziteze fiecare locusor al lui. Daca in drumul nostru, in executia functiunilor de baza din timpul zilei,  am  puteam curge lin,  fara intreruperi, blocaje,  atunci  avem asigurata prima conditie a sanatatii energetice a spatiului nostru.

Iata cateva sfaturi pentru a obtine o astfel de aranjare:

1. Asezarea biroului :

–   Nu plasa  masa de lucru in fata usii si nu lucra  la un birou cu spatele la usa. Daca nu poate fi evitat, pune o oglinda in fata prin care poti vedea permanent cine intra. A lucra cu spatele la usa atrage riscul de a fi inselat de colegi, de a avea colaboratori nesinceri, care te pot „lucra pe la spate”.–   Nu sta cu spatele la usa sau la fereastra, ci doar cu spatele spre un perete sau un obiect de mobilier din incapere.

–   Daca in incapere sunt mai multe birouri, nici una dintre persoane nu trebuie sa stea cu spatele la celelalte. Ar fi de preferat sa existe o permenanta comunicare vizuala, deci amplasati birourile astfel incat fiecare sa il vada pe celalalt si cu totii usa.

–   Nu pune biroul in fata unui perete gol.  Agata  macar un tablou pe acel perete.

2. Remedii pentru prosperitate

–   Nu plasa  recipiente goale (vaze, cutii etc) langa usa de la intrarea in birou.

–   Pune un acvariu de pesti in birourile foarte populate sau in spatiile aglomerate (sali de asteptare, holuri etc). Un acvariu sau o fantana amplasata in zona de sud-est a biroului atrage succesul in afaceri.

–   Aseaza un cristal in sud-estul incaperii pentru relatii profesionale armonioase.

Un obiect verde amplasat in coltul de sud-est al incaperii poate creste prosperitatea afacerii.
Nu plasa ghivece cu cactusi sau plante ascutite in birourile unde va desfasurati afacerile.

–   Aseaza biroul personal la mijlocul peretelui de nord sau de sud al incaperii pentru a atrage succesul profesional  si recunoasterea meritelor. Aseaza biroul in coltul de sud-est al incaperii pentru a atarge succesul financiar.

–   Amplaseazai telefonul intr-o zona de sud pentru a te bucura de buna reputatie sau in coltul de nord-vest pentru a te bucura de relatii benefice.

–   Plaseaza in fata biroului fotografii sau tablouri reprezentand peisaje montane (dar fara rauri, ape, cascade).

–   Nu amplasa biroul indreptat spre un colt proeminent al incaperii sau al altui articol de mobiler.

–   Nu amplasa in zona de nord a biroului ghivece cu plante.
Daca nu ai ferestre langa biroul de lucru,  amplaseaza  in fata o fotografie ce sugereaza natura sau aseaza pe birou o planta.

–   Nu amplasa biroul lipit de peretele care desparte incaperea de lucru de baie. Daca nu poti evita, creaza  un paravan textil intre birou si perete.

–   Nu evita  culoarea la locul de munca. Un mediu viu colorat este stimulativ, deci nu exagerati cu griurile si negrul la serviciu. Cateva note de culoare pot fi binevenite: rosu in zona faimei, albastru in zona carierei, verde in zona banilor.

–   Aseaza  in holul de la serviciu,  indreptat spre usa un obiect care simbolizeaza protectia pentru tine(dar nu si in biroul de lucru).

–   Aseaza o lampa, spoturi de lumina, sfesnice cu lumanari sau un obiect rosu in zona faimei, mijlocul de sud al camerei.

–   Aseaza  pe birou un obiect ce simbolizeaza succesul pentru tine (pot fi pietre semipretioase, cristale, etc.).

Modul in care este amenajat si intretinut biroul, locul de munca este pentru mine si un bun instrument in evaluarea oamenilor cu care lucrez. Cand intru intr-o firma imi fac o prima impresie, chiar daca vizita o fac  in afara programului impreuna cu coordonatorul grupului sau managerul afacerii.

Puteti urmari  si articolele despre amenajrea biroului  si cele  despre cum putem sa ne imbunatatim viata si afacerea  selectand si punand in biroul nostru  plante  care aduc prosperitate, protectie,  plante care purifica aerul si cum sa folosim culorile in armonie cu personalitatea noastra.

Ce ar fi de dorit sa faci acum? Care ar fi primul pas ?

Eu cred ca primul lucru ar fi sa-ti faci ordine si sa arunci orice obiect nefolositor,  pentru a scapa de blocajele financiare, sa arhivezi frumos ce nu este folosit curent. Al doilea lucru, este  sa-ti faci o buna curatenie. Al treilea lucru este  sa-ti alegi o planta, caci feng shui este trairea in armonie cu natura. Sa te organizezi ergonomic, in armonie cu natura, ca sa lucrezi cu spor si cu sanatate.

P.S.  Cata viata si lumina este la locul tau de munca?

Daca cunosti si alte informatii despre amenajarea feng shui a locului de munca si vrei sa mi le impartasesti, as fi onorata.

Daca ti-a fost de folos ce ai aflat, da-mi un comentariu.